Modern Times

Verenigde Staten, 1936, 87'
Regie : Charles Chaplin
Acteurs : Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat ‘The Kid’ van Charlie Chaplin in de theaters verscheen. En tere van die verjaardag vertonen we enkele klassiekers, die je gezien moet hebben. Chaplin schrok er niet voor terug directe of indirecte kritiek te leveren op tendensen in de maatschappij of evoluties die hem zorgen baarden. In zijn film “Modern times” (1936) klaagde hij de uitzichtloze ratrace aan die miljoenen fabrieksarbeiders lopen.

Chaplins iconische zwerverspersonage werkt aan de lopende band in een fabriek en doet niks anders dan schroeven dichtdraaien. Dit monotone werk maakt hem gek waardoor hij in een gesticht belandt. Eenmaal uit de instelling ontslagen, belandt hij al snel in de gevangenis omdat hij ten onrechte wordt aangezien voor een communistische leider.

‘Modern Times’ wordt geprezen om zijn kritische kijk op productiviteit in de vroege twintigste eeuw en daarna. Maar men zegt dat de film ook de komst van de geluidsfilm becommentarieert. De geluidseffecten geven het lawaai van machines weer, maar verder wordt de dramaturgie van de stomme film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten.

Voorstellingen

zo 24 oktober 2021
15:45
Roze Zaal
DELEN: