Isabelle Huppert: Les Valseuses

Frankrijk, 1974, 115'
Regie : Bertrand Blier
Acteurs : Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Miou-Miou

Isabelle Huppert is net 20 jaar oud als ze één van haar eerste filmrollen speelt. In ‘Les Valseuses’ speelt ze Jacqueline, een verlegen tiener met gemengde gevoelens voor de bandeloze anti-helden.

Vrijheid blijheid
Bertrand Bliers bekendste film is een toonbeeld van de ‘vrijheid blijheid’-moraal van de jaren zeventig, toen alles kon en niets moest (behalve seks). Isabelle Huppert is in de ontregelende zedenkomedie te zien als vrijgevochten tiener, in een van haar eerste rollen. In ‘Les valseuses’ braken Gérard Depardieu en Patrick Dewaere door als brutale criminelen, die Frankrijk afschuimen op zoek naar vertier, en zich vermaken met diefstal en beroving, mishandeling en aanranding. Provocatie, terreur en misogynie zijn de anarchistische antihelden niet vreemd, getuige de voortdurende vernedering van het meisje van lichte zeden gespeeld door Miou-Miou. Na een teder ménage-à-trois met een eenzame vrouw, een ex-gevangene (Jeanne Moreau) lijken de jongens volwassener geworden.

Anarchistische zwarte schelmenkomedie
Deze anarchistische zwarte schelmenkomedie, een verfilming van Bliers eigen roman, betekende de internationale doorbraak van de regisseur die een van Frankrijks meest consistente filmmakers zou blijken.

Voorstellingen

DELEN: