De jeugd van Ivan (+ lezing 21 september)

Sovjet Unie, 1962, 95
Regie : Andrej Tarkovski

Tarkovski’s eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw. De geëngageerde film, een persoonlijke getuigenis van een Russische jongen, is nu te zien in een nieuwe restauratie. De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi’s vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden.

Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen conformistische sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis. Ivan is een Russische jongen, die tegelijkertijd symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een heden ten dage al te actueel thema. De jeugd van Ivan (1962) viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht. Nu is zijn meesterlijke debuut te zien in een nieuwe restauratie.

21 september film + lezing
Lezing: Dwalen door de wereld van Andrej Tarkovski

‘Mijn ideale toeschouwer kijkt een film zoals een reiziger rondkijkt in het land dat hij bezoekt.’ Aldus Andrej Tarkovski (1932-1986), die vaak wordt beschouwd als de grootste na-oorlogse filmmaker van Rusland. Wie zich overgeeft aan diens zeven speelfilms omvattende oeuvre, kan inderdaad het gevoel hebben op reis te gaan in een onbekend, geheimzinnig land – of misschien ook eerder een wereld, een droomwereld vol mist, sneeuw, water en vuur.

Wat maakt die wereld zo bijzonder, zo betoverend en ook verraderlijk? Hoe kun je het beste omgaan met Tarkovski’s omfloerste vertelwijze en hang naar symboliek? In zijn drie kwartier durende lezing gaat Volkskrant-filmcriticus en Tarkovski-fan Kevin Toma met het publiek op onderzoek. De lezing is doorspekt met fragmenten uit de films, met beelden van set-reportages en interviews met de meester zelf.

 

Voorstellingen

za 21 september 2019
15:30
Groene Zaal
ma 23 september 2019
20:00
Groene Zaal
DELEN: