Animonday: Ride your wave

Japan, 2019, 94'
Regie : Masaaki Yuasa

Heerlijk hyper-romantische, mystieke en zomerse Japanse animatiefilm over een jonge studente die verliefd wordt op een brandweerman en vervolgens na zijn plotselinge dood hem los moet laten. Over hoe subliem het is om heel erg van iemand te houden en hoe op een wonderbaarlijke, fantastisch originele wijze je afscheid van je grote liefde kan nemen.

Eerste liefde en intense rouw
Minato is een jonge brandweerman, die altijd het goede wil doen. Maar ondertussen droomt hij van het lange meisje met kastanjebruin haar, dat elke dag zo moeiteloos over de golven surft. Zo vrij als Hinako zich voelt op zee, zo onhandig voelt ze zich op het land. Een aanbiddelijke meet-cute brengt ze samen en een summer of love aan het strand volgt. Het is hun eerste verliefdheid die alles in zich heeft om voor altijd te zijn. Tot plots alle kleur uit de wereld trekt. Hij sterft. Maar in die intense rouw gebeurt er iets wonderschoons. Het universum opent zich, zodat zij op magnifieke, magische wijze afscheid kunnen nemen.

Heel blij uit de bioscoop komen
Yuasa Masaaki is een van de meest inventieve en opwindendste anime regisseurs van dit moment. Met zijn zeer herkenbare stijl, een beetje tussen Pop-art en Gauguin in, zijn humor en zijn energieke, quirky personages, wordt hij geschaard in het illustere rijtje van Miyazaki (Ghibli) en Shinkai (‘Your Name’). In deze film werkt Yuasa samen met Reiko Yoshida (‘A Silent Voice’). Haar inzicht in het emotionele leven van jongvolwassenen gepaard met zijn dromerige lichtheid maakt het tot een film, waar je heel blij van uit de bioscoop komt. Winnaar van de Best Animated Feature award op zowel Fantasia, Sitges als het Shanghai International Film Festival.

“Perfecte zomerfilm” -Animeazing.nl

★★★★ de Volkskrant
“De Japanse animatiefilm, anime voor intimi, is plotseling overal. Als er iets vrolijks en verrassends over het filmjaar 2020 kan worden gezegd, is het dat de magische en zachtmoedige films van Studio Ghibli eindelijk het grote podium hebben gevonden dat ze altijd al verdienden”.

★★★★ NRC Handelsblad
“Gelukkig weer een film waarvoor een bezoekje aan de bioscoop loont. Al was het maar om te zien op welke fraaie manieren water en vuur in allerlei variaties geanimeerd worden door Masaaki Yuasa.”

 

Voorstellingen

ma 10 augustus 2020
20:30
Blauwe Zaal
DELEN: