Adam

Marokko, 2019, 98'
Regie : Maryam Touzani
Acteurs : Lubna Azabal, Aziz Hattab, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda

In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal uit ‘Incendies’) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

‘Adam’ ging op in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd geselecteerd voor Un Certain Regard. Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek met een score van maar liefst 4.6 (van 5) in de publiekspoll.

★★★★ de Volkskrant
‘Een ode aan de wilskracht’ ‘Vooral Lubna Azabal schittert’. ‘In een fijne, kalme cadans toont Touzani het dagelijks leven van de vrouwen’. ‘Het prachtige camerawerk maakt van elke huiselijke scene een fraai schilderij’

★★★★ NRC
‘Een intens portret van vrouwelijke solidariteit’. ‘De aanklacht tegen een hardvochtig patriarchaal systeem treft doel’.  ‘De twee hoofdrolspeelsters, Nisrin Erradi en Lubna Azabal, zijn fantastisch’.

★★★★ Trouw
‘Wat de film zo bijzonder maakt, is dat je een inkijkje krijgt in het huiselijke leven van Marokkaanse vrouwen’. ‘Een gevoelig verhaal over vrouwelijke solidariteit’

Voorstellingen

DELEN: