Als het om geweld in films gaat, maakt Anke graag een uitzondering voor Tarantino

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Anke Bloemhof is contactonderzoeker bij de GGD, als je haar aan de lijn krijgt dan moet je waarschijnlijk in quarantaine… Dat is geen leuke boodschap om te krijgen. In Anke schuilt een groot filmfanaat en ze tipt jou in deze rubriek een aantal fijne titels en dat is veel leuker om van haar te horen. Met dit weekend komt het filmtechnisch wel goed. Tenminste, als je Anke’s aanwijzingen strikt opvolgt. Haar thuiskijktips zijn sowieso om je vingers bij af te likken, lees maar!

Wat mis je?
De sfeer van een avondje uit en alles wat daarbij hoort zoals uit eten gaan, borrelen, bijkletsen en naar de bios of het theater. Ik heb zelfs zin om weer eens lekker vals karaoke te gaan zingen in de kroeg!

Hoe kijk je nu film?
Voornamelijk via Netflix. Daarnaast krijg ik elke week filmtips op tv in mijn mailbox van de Vpro, daardoor neem ik geregeld films op die ik dan later terug kijk.

Wat is de eerste film die je hebt gezien?
De allereerste film weet ik niet meer, maar mijn allereerste film in de bioscoop was ‘The lion king’ (ja, die uit 1994). Ik was toen een jaar of vier of vijf en we gingen met het hele gezin. Ik kan me nog herinneren dat het de Engelse versie was en mijn moeder erg haar best deed om de tekst voor mij te vertalen, zodat ik ook alles begreep.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
De laatste film die ik thuis gezien heb was ‘The Truman show’. Ik probeer wat “klassiekers” in te halen die ik destijds gemist heb. De laatste film die ik in Slieker heb gezien, net voor de lockdown, was de Senegalese film ‘Atlantique’.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Meerdere! Mijn favoriete film is ‘Angela’s Ashes’ (de boeken zijn ook een aanrader). Dit is een verhaal over een Iers gezin dat noodgedwongen terugkeert vanuit de VS naar het arme Ierland in de jaren ‘30. Je volgt Frank McCourt (de schrijver) opgroeien tot een jongvolwassene die de wens heeft uiteindelijk terug te gaan naar de VS om aan zijn armoedige en uitzichtloze situatie in het streng katholieke Ierland te ontsnappen. Het is een verhaal over de kracht van humor, de dood, religie, sociale klassen, hechte familiebanden, een werkloze en Guinness-drinkende vader, maar vooral ook van hoop en het krijgen van de juiste kansen. Je bent echt een onderdeel van dit gezin tijdens het kijken van de film, mede dankzij sterk acteerwerk. Ik heb de dvd gekocht. Kijk hier voor de streamingmogelijkheden

De films van Quentin Tarantino
Ik heb niet al zijn films gezien, maar op de een of andere manier doet de “wat-als-vraag” in veel van zijn films wat met mij. Bijvoorbeeld bij ‘Once upon a time in Hollywood’ en ‘Django unchained’: Wat als bepaalde gebeurtenissen en omstandigheden net even anders waren, wat had er dan kunnen gebeuren? Dat is de magie van zijn films, het spelen met de werkelijkheid in combinatie met wraakgevoelens die in uitmonden in films die overduidelijk fictie zijn. Tegelijkertijd is het bijna een soort teleurstelling dat de sprookjes die hij creëert toch niet echt zijn wanneer de film is afgelopen. Dat is er juist zo goed aan. Normaliter houd ik helemaal niet van films met veel geweld erin, maar als het een Tarantino film is maak ik graag een uitzondering en zie ik de film ook het liefst in de bioscoop. Volgens mij staan beide films op Netflix.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Dat hoop ik wel!

Maandag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een flatteuze foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief

 

DELEN: