‘Passie’-programma

Dit jaar is Leeuwarden gastheer van The Passion, het muzikale evenement over de laatste uren van Jezus’ leven dat op donderdag 13 april op het Wilhelminaplein zal worden opgevoerd. Voor Slieker een mooie gelegenheid om extra aandacht te geven aan Pasen en in de komende weken een ‘Passie’ programma met vier bijzondere Paasfilms aan te bieden.

 

Di 4 april, 15:00u / wo 5 april, 20:15u
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Cherry Duyns / Nederland,  2016 / 75′ / Documentaire
Cherry Duyns volgt dirigent Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, en over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

 

‘…zwaar ontroerende documentaire van vijf kwartier, waar je de helft van de tijd met een brok in je keel naar zit te kijken…onverbiddelijke bevlogenheid en passie voor de Passie, die Duyns grandioos in beeld heeft weten te vangen…fragmenten van de uitvoering maken diepe indruk…verpletterend…’ (**** Het Parool)
Zo 9 april, 10:00u
De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw

Cherry Duyns / Nederland,  2017 / 175′ / Live registratie
In vervolg op de succesvolle documentaire De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw is op zondag 9 april de volledige, integrale uitvoering van de Matthäus Passion te zien. Een aangrijpende uitvoering in De Nieuwe Kerk gedirigeerd door Reinbert de Leeuw, opnieuw geregisseerd door Cherry Duyns.

 

‘Bij De Leeuws Matthäus tellen beleving en muzikale waarheid, die altijd plooibaar is.’ - De Volkskrant.
‘De Leeuw haalt het beste in zijn musici en solisten naar boven’. – Place de l’Opera

 

Wo 12 april, 20:00u
Erbarme Dich

Ramón Gieling / Nederland 2015, 98′ / Documentaire
In een verlaten kerk met een groep daklozen en vluchtelingen als publiek, doet een aantal grote bewonderaars waaronder operaregisseur Peter Sellars, schrijfster Anna Enquist en de danser Emio Greco, omringd door het Bach Koor en Orkest van dirigent Pieter Jan Leusink, verslag van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek en diens Matthäus Passion in het bijzonder.
Za 15 april, 21:00 uur

Il vangelo secondo Matteo
Pier Paolo Pasolini / Italië 1964, 137′ / Italiaans gesproken, Engels ondertiteld

Deze filmklassieker van de hand van de Italiaanse marxist en zelfverklaard atheïst Pier Paolo Pasolini geldt nog altijd als de mooiste bijbelverfilming uit de geschiedenis. Opgenomen in het arme zuiden van Italië, met alleen maar amateurs als spelers. Puur, zonder opsmuk en ontroerend mooi.