Movies That Matter

Het MoviesThat Matter programma van dit jaar is bekend! Ook dit jaar vertoond Slieker weer een aantal Human Rights films. Dit voorjaar zijn het de onderstaande films en documentaires.

Frame by Frame
Alexandria Bombach, Mo Scarpelli / Afghanistan, 2015 / 85′ / Documentaire
Onder het Taliban-regime was fotograferen in Afghanistan een doodzonde. Maar ‘een land zonder fotografie is een land zonder identiteit’, aldus een van de fotografen uit deze stilistische ode aan de fotojournalistiek. Vier dappere, Afghaanse fotojournalisten trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was.
Lees meer… Zondag 4 december 14:30

 

In Your Arms
Samanou Acheche Sahlstrøm / Denemarken, Duitsland, 2015 /  88′ / Drama
De laatste wens van de ongeneeslijk zieke Niels is een enkele reis naar Zwitserland. Maria besluit hem te helpen. Ze ondernemen een roadtrip. Onderweg leren ze elkaar beter kennen; in al hun eenzaamheid komen ze nader tot elkaar en dichter bij het verwezenlijken van hun dromen.
Lees meer… Zondag 29 januari 14:30

 

 


Geweest:

INTERNATIONALE DAG VAN DE MENSENRECHTEN – DONDERDAG 10 DECEMBER 2015

In het kader van de internationale dag van de rechten van de mens organiseert Amnesty International Leeuwarden op donderdag 10 december, in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum, het Fries museum en Slieker film, verscheidene activiteiten rondom het thema mensenrechten. Zo vindt er een schrijfmarathon plaats in de hal van het Fries Museum, is er een rondleiding door het Fries Verzetsmuseum en is in Slieker gratis de film En op ‘n goede dag te zien. Een humorvolle, halfuur durende film over loyaliteit.

En op ‘n goede dag
Alia (28) en Hamza (32) zijn een verliefd Marokkaans stel. Geconfronteerd met een omstreden wet over het verbod op het dragen van hoofddoeken, vindt Alia, onvoorwaardelijk gesteund door haar man en bijgestaan door haar collega’s, een grappige, wonderbaarlijke en totaal onverwachte oplossing om de wet te omzeilen. Lees meer…

De film is gratis toegankelijk maar je moet wel een ‘vrijkaartje’ halen bij de kassa. Dit kan vanaf dinsdagavond 8 december (als de kassa geopend is).  Kijk ook hier voor meer informatie.

 

VREDESWEEK / INTERNATIONALE DAG VAN DE VREDE – MAANDAG 21 SEPTEMBER 2015

Nadav’s vrede
Als de Israëlische Nadav (12) voor zijn ogen een bus met schoolkinderen heeft zien ontploffen, komt hij tot de conclusie dat volwassenen niet te vertrouwen zijn. Om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen, zal hij zelf iets moeten ondernemen. Toegerust met een behoorlijke dosis naïviteit en ambitie gaat hij aan de slag. Nadav is ervan overtuigd dat vrede alleen kan worden bereikt als Israëlische en Palestijnse kinderen elkaar leren kennen en zo door dialoog begrip te kweken voor elkaar.

“Als alle kinderen met elkaar praten, slaan de volwassenen een mooi figuur. Dan moeten ze wel vrede sluiten”

Samen met drie medescholieren richt hij een vredesbeweging op voor en van kinderen: Peace for the Future. Zo komt hij in contact met een Palestijnse groep kinderen onder leiding van Mai, een dertienjarig meisje met dezelfde dromen als Nadav: vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. De documentaire volgt gedurende twee jaar het politieke avontuur van Nadav, Mai en hun vrienden uit Jeruzalem. Nadav’s vrede laat daarnaast de persoonlijke ontwikkeling zien van de hoofdpersoon in deze turbulente periode. De film van regisseur Eyal Avnery toont de Israëlisch-Palestijnse problematiek vanuit een nieuw perspectief, namelijk die vanuit een kind.

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot de Internationale Dag van de Vrede. Het doel is dat landen wereldwijd een dag lang een wapenstilstand in acht nemen. In Nederland is rond deze dag een Week van de Vrede ontstaan. Dit jaar is het thema ‘Vrede verbindt’. 

.

WERELD VLUCHTELINGENDAG – ZATERDAG 20 JUNI 2015 16:30 UUR

Tussen 15:30 en 16:30 uur zal er een activiteit van de werkgroep Amnesty International Leeuwarden plaatsvinden in de hal van het Fries Museum. Daarna wordt om 16:30 uur gratis de Nederlandse speelfilm Exit vertoond van Boris Paval Conen.

De film gaat over de harde werkelijkheid van het uitzetbeleid en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een nachtelijke confrontatie op vliegveld Zestienhoven tussen vijf uitgeprocedeerde asielzoekers en Nederlandse dienders loopt uit op een veldslag. Amadou is nog maar een kind als hij uit zijn thuisland Guinee vlucht voor de rebellen en in Nederland terechtkomt. Daar brengt hij jaren door in een asielzoekerscentrum, wachtend op een uitspraak over zijn asielaanvraag. Ondertussen leert hij de taal, gaat hij naar school en behaalt op een haar na zijn diploma. Voordat hij zijn studie kan voltooien, wordt besloten dat Amadou terug moet naar Guinee. Samen met vier landgenoten wordt hij in een kleine cel in een bus vervoerd naar het vliegveld. De vijf uitgeprocedeerde vreemdelingen besluiten zich te verzetten tegen hun uitzetting. Voor de autoriteiten staat er te veel op het spel en ze zetten alles op alles om de vijf alsnog het land uit te krijgen. Dit waargebeurde incident leidt tot een lange nacht vol strijd en intrige. Een nacht die alleen maar verliezers kan opleveren.

.

Internationale Vrouwendag – Zondag 8 maart 2015

Op zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In samenwerking met de werkgroep Amnesty International Leeuwarden wordt dan de film Rafea: Solar Mama uit het Movies That Matter a la carte programma eenmalig vertoond in Slieker Film. De film is gratis toegankelijk. Voorafgaand aan de voorstelling vindt in de hal van het Fries Museum een AmnesTEA plaats met een quiz. 

Rafea: Solar Mama is een fascinerend portret over de kracht van onderwijs versus de macht van traditionele structuren. Wanneer de bedoeïen Rafea de kans krijgt om in India te worden opgeleid tot solar engineer ondervindt ze veel tegenstand van haar werkloze man en conservatieve gemeenschap. Rafea: Solar Mamawon in 2012 op IDFA de publieksprijs van Oxfam Novib. Klik hier voor meer informatie en de trailer…