De Europese dag van de Korte Film

Op de kortste dag van het jaar zetten we de korte film in het zonnetje met een spannend en gevarieerd programma. De focus ligt dit jaar op het jong en aanstormend talent dat Nederland te bieden heeft, met korte films die internationaal gewaardeerd worden en meerdere prijzen hebben gewonnen. Op 21 december krijgen deze veelgeprezen korte films de aandacht die zij verdienen.

In het programma zie je onder andere de film Houvast van Charlotte Scott-Wilson met Charlie Chan Dagelet (bekend van de serie Zusjes) in de hoofdrol, Import van Ena Sendijarević, de officiële Nederlandse inzending voor de Oscars en de winnaar van de Gouden Kalf voor beste korte film 2016, Gratis. In dezelfde tijd van een speelfilm zie je op de kortste dag van het jaar maar liefst zes korte films van awardwinnende en talentvolle filmmakers uit Nederland.

 

Houvast
Charlotte Scott-Wilson / Nederland / 22’ / 2016 / fictie
Een jonge, getalenteerde celliste ontwikkelt van de ene op de andere dag podiumangst, nadat één van haar snaren losschiet tijdens een belangrijk concert.

 

 

Depart at 22
Wiep Teeuwisse / Nederland / 4’ / 2015 / animatie
Poëtisch kort verhaal over ouder worden en de angst om de jeugdige schoonheid te verliezen.

 

 

 

Import
Ena Sendijarevic / Nederland / 17’ / 2016 / fictie
Een Bosnisch gezin ontvlucht de oorlog in hun thuisland. Ze komen in 1994 als vluchteling terecht in Nederland waar ze in een klein dorp gaan wonen. Aldaar proberen de twee ouders en de twee kinderen ieder op hun eigen manier hun nieuwe land als thuisland te omarmen. Het levert soms absurde situaties op.

 

 

What Else
Jelle van Meerendonk / Nederland / 6’ / 2016 / animatie
Iets doen waar je goed in bent, kan soms een standaard taak zijn. Ineens ben je het kwijt… En nu? Vraag het de barman, maar die maakt enkel koffie. Wat anders?

 

 

U Hebt een Probleem
Esra Piké / Nederland / 25’ / 2015 / documentaire
Een inkijkje in de wereld van het Team Bemoeizorg in Groningen. Zonder commentaar toont de documentaire de pogingen van hulpverleners om hun cliënten duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Bernadette in haar zomerhuisje grijpt steeds vaker naar de fles, terwijl de in een caravan bivakkerende Richard zich al weken niet heeft gewassen.

 

 

Gratis
Merijn Scholte Albers en Tobias Smeets / Nederland / 10 / 2016 / fictie
Hoewel Ruud en Els al jaren zitten vastgeroest in hun relatie, hebben ze er slechts 1 minuut voor nodig om elkaar weer even met andere ogen te bekijken.