Cinekid 2016

Het Cinekid festival is hét mediafestival voor de jeugd met de mooiste jeugdfilms en de leukste workshops. De hele herfstvakantie lang (van 15 t/m 23 oktober) zijn er in Slieker leuke films te zien, en  kun je aan workshops meedoen, zoals het maken van je eigen virtual reality bril! Kaartjes voor de film kosten €7 en op vertoon van je Cinekid kaartje kan je gratis meedoen met de workshops. Zonder Cinekid kaartje kost deelname aan een workshop €3,50. Op deze pagina zie je wat je allemaal kunt zien én doen tijdens de herfstvakantie.

 

Programma

Bollie en Billie
Alexandre Charlot, Franck Magnier / Frankrijk, 2013 /  80 min / 5+ / NL gesproken

Cocker Spaniël Billie is heel blij als Bollie zijn nieuwe baasje wordt. Als het gezin naar de grote stad gaat verhuizen en in een flat gaan wonen, maken Bollie en Billie  er het beste van, maar ondanks hun goede bedoelingen gaat er steeds weer iets mis. Lees meer…

..

Pettson en Findus
Tony Loeser en Jesper Moller / Duitsland, 2009 / 77min / 5+ / NL gesproken
De oude Pettson woont alleen op zijn boerderij. Op een dag brengt buurvrouw Beda hem een katje, Findus, dat ze gevonden heeft in het bos. Findus is ondernemend en ondeugend, maar heeft ook een klein hartje. Het leven van  Pettson wordt een stuk leuker, zeker als blijkt dat de kat kan praten. Lees meer…

..

De zoon van Winnetou
André Erkau / Duitsland, 2015 / 91 min / 7+ / NL gesproken
Max is in zijn hart een echte indiaan, ook al is hij dik,
bleek en draagt een bril.Op een dag hoort Max dat het indianenpretpark een nieuwe zoon van Winnetou zoekt voor hun show. Max zet alles op alles om de rol te bemachtigen. Lees meer…..

 

Eliot & me
Fintan Connolly / Ierland, 2011 / 60 min / 8+ / NL ondertiteld
De tienjarige Lucy is dolblij met haar nieuwe hond Eliot. Groot is dan ook haar verdriet als Eliot plotseling verdwenen is. Ze vindt het bijna nog erger dan de scheiding van haar ouders. Maar ze geeft de moed niet op en zet een spannende speurtocht op touw. Lees meer…

The King of Ping Pong
Jens Jonsson / Zweden, 2008 / 107 min / NL ondertiteld
Rille is een dikke tiener die naast het spelen van pingpong  niet veel hobby’s heeft. Hij heeft het gevoel dat zijn flamboyante vader niet zijn echte vader is, omdat hij zo weinig met hem gemeen heeft. Als hij achter de waarheid over zijn vader komt, lijkt dit het einde te zijn van de vriendschap met zijn broertje. Lees meer…


Extra films

Om het feest nóg groter te maken hebben we naast Cinekid nog twee extra films. Zo hoef je je deze herfstvakantie geen dag te vervelen!

Mijn naam is Courgette
Claude Barras / Zwitserland, Frankrijk, 2016 / 66 min / 6+ / NL gesproken

Courgette is de bijnaam van een 9-jarige jongen. Na de plotselinge dood van zijn moeder wordt Courgette naar een weeshuis gebracht. Het kost Courgette moeite zich op zijn gemak te voelen en de andere kinderen moeten erg aan hem wennen. Na de komst van een nieuw meisje begint hij zich thuis te voelen. Lees meer…

 

Trippel Trappel: Dierensinterklaas
Albert ‘t Hooft , Paco Vink / Nederland, 2014 / 67′ / 3+ / NL gesproken
In deze avontuurlijke familiefilm willen de huisdieren ook Sinterklaas vieren. Waarom krijgen zij eigenlijk geen cadeaus op pakjesavond, zij zijn toch ook altijd braaf? Onder leiding van Fretje maken ze hun eigen verlanglijstjes. En omdat het al bijna pakjesavond is, brengt Fretje samen met zijn vrienden Takkie en Kari de lijstjes zelf naar Sinterklaas. Het wordt een spannende tocht langs grote en kleine gevaren. Lees meer…


Workshops en Installaties


Maak je eigen VR-bril  (7+)
Dé hit van Cinekid  op het gebied van techniek-, nieuwe media- en kunst. Je maakt je eigen virtual reality-bril van hout. Door de Oculus Rift is virtual reality helemaal hot. Maar als je een smartphone hebt, dan is er helemaal niet zo veel extra’s nodig om zelf een VR-bril te maken. Kinderen gaan figuurzagen, bouwen, versieren en leren ondertussen over 3D en Virtual Reality.
Zo 16, 13:30-16:00 / Di 18, 14:00-16:00 / Wo 19, 13:30-17:00 / Do 20, 12:00-16:00 / Vr 21, 13:30-17:00

 

Interactieve foyer opstelling Newton
Newton is een app waarin natuurkundige problemen op een creatieve manier moeten worden opgelost. Iedere keer als je een probleem hebt opgelost wordt het volgende probleem een stukje moeilijk. Er zijn in totaal 60 levels en het biedt plezier voor jong en oud. De opstelling bestaat uit een iPad, de Osmo set en een lcd scherm zodat iedereen goed mee kan kijken.
Wo 19, 13:30-17:00 / Do 20, 12:00-16:00 / Vr 21, 13:30-17:00.

 

Hologram maken
Tijdens deze workshop maken kinderen een doorzichtige piramide
en plakken deze op het beeldscherm van een telefoon.
Met de juiste content, die ze ook nog eens zelf maken,
wordt de illusie van een hologram gewekt.
Zo 16, 13:30-16:00 / Di 18, 14:00-16:00 / Wo 19, 13:30-17:00/
Do 20, 12:00-16:00 / Vr 21, 13:30-17:00

 


Het Fries Museum

Bij het Fries Museum zijn ook super leuke activiteiten te doen! Wat ook heel leuk is, is dat je met je filmkaartje gratis mag aanschuiven bij de workshop ‘Animeer een schilderij’ van het Fries Museum. Meer lezen over de activiteiten van het museum? Klik dan hier.

Animeer een schilderij (5+)
Stel jij je ook altijd voor wat de mensen op een schilderij denken? In deze workshop breng je een schilderij van Alma-Tadema tot leven in een stop-motion filmpje. In duo’s kies je een schilderij en laat je de figuren bewegen zodat een verhaal ontstaat. Daarna kun je gekke stemmen inspreken, zodat het nog leuker wordt!

Vilt een schilderij (6+)
Heb jij de prachtige kleden van Claudy Jongstra al gezien? Ze maakt ze van vilt. Vilt is eigenlijk gewoon wol van schapen dat geverfd is. Dat is precies wat jij gaat doen in deze workshop. Eerst bekijk je het werk van Claudy, Daarna maak je je eigen schilderij met wol. Daar heb je nog best wat spierballen voor nodig!

Schilder een schilderij (4+)
Sir Lawrence Alma-Tadema had veel vrienden die kunstenaar waren. Toen hij zijn huis wilde versieren, vroeg hij hen een schilderij te maken. Niet zomaar een schilderij, maar een heel smal en hoog werk. Eerst ga je kijken wat Alma-Tadema’s vrienden ervan maakten. Daarna ga je zelf aan de slag met een super smal schilderij.

Schilder op een doosje (5+)
Meubels uit Hindeloopen zijn versierd met prachtige krullen en bloemen. Ook de muren in de tentoonstelling hebben een prachtig randje gekregen. Ontewerper Christien Meindertsma maakt ook Hinderlooper krullen, maar dan op een bijzondere manier. Dat kun jij ook! Versier je eigen houten doosje door mooie patronen uit te sparen en er omheen te schilderen.