FryslânPhoto filmprogramma

Licht uit. Projector aan. Scherpstellen. En…klik!

Slieker Film haakt aan bij de eerste editie van het fotofestival FryslânPhoto dat van 5 t/m 26 oktober 2017 plaatsvindt in Leeuwarden. ‘Mijn Plek’ is het centrale thema van het festival. Verspreid over de festivalperiode vertoont Slieker Film op drie zondagen twee schitterende documentaires en een komische speelfilm. Van Wim Wenders’ portret over de wereldberoemde fotograaf Sebastião Salgado, via een Mexicaanse straatfotograaf van ongelukken en misdaad, naar uiteindelijk Ben Stiller die als medewerker op de fotoafdeling van Life Magazine z’n fantasie de vrije loop laat.

Zondag 8 oktober, 11:15u

The Salt of the Earth – Wim Wenders, BRA 2014
110 minuten, Portugees, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Een visuele trip van Wim Wenders door de carrière van wereldfotograaf Sebastião Salgado. Wereldfotograaf is Salgado letterlijk en figuurlijk. Hij behoorde 15 jaar lang tot de top van fotoagentschap Magnum en richtte nadien zijn eigen persagentschap op. Daarnaast reisde Salgado  40 jaar lang heel de planeet rond in het spoor van de mensheid en haar geschiedenis. Zijn plek was waar welk belangrijk conflict van de afgelopen jaren zich ook maar afspeelde. Salgado was erbij. Meer nog, de foto’s die op uw netvlies gebrand staan waren waarschijnlijk van zijn hand. Zijn monumentale beelden lijken wel voor een bioscoopscherm gemaakt en Wenders brengt ze op ongeziene wijze in beeld.
Lees meer…

Zondag 15 oktober, 11:15u

The Man Who Saw Too Much – Trisha Ziff. MEX, VS 2015
89 minuten, Spaans, Engels gesproken, Engels ondertiteld

Het ongeluk, de foto, de obsessie. In deze prijswinnende documentaire duikt fotocurator Trisha Ziff in de ziel van Enrique Metinides, fotograaf van ongelukken en misdaad. De kunst van het wegkijken heeft Metinides nooit geleerd, álles wat voor zijn camera verschijnt legt hij vast. En dat is nogal wat in zijn geboortestad Mexico Stad, waar geen gebrek is aan ongelukken, geweld en moord. Deze docu is voor wie een sterke maag heeft. De kracht van dit portret is dat Metinides, naast een stoïcijnse  vakman met een enigszins morbide obsessie, ook wordt neergezet als een bescheiden, vriendelijke man die plastic autootjes verzamelt. En die op tachtigjarige leeftijd toch ook moet concluderen: ik heb teveel gezien.
Lees meer…

Zondag 22 oktober, 11:15u

The Secret Life of Walter Mitty  - Ben Stiller, VS 2013
114 minuten, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Walter Mitty (Ben Stiller) werkt op de (analoge) fotoafdeling van het reportageblad Life Magazine dat de stap naar het digitale tijdperk wil maken. Hij is een vriendelijke, maar ondergewaardeerde kantoorslaaf. Iemand met korte mouwen en gladgeschoren wangen in een wereld waar lange mouwen en dito hipsterbaarden de norm zijn. Zijn leven is nogal grijs en eendimensionaal,  maar waar het hem ontbreekt aan actie of romantiek voegt hij die met wat verbeelding zelf toe — spectaculaire dagdromen die filmisch naadloos aansluiten op saaie werkelijkheid. Als hij de opdracht krijgt om de fotograaf  Sean O’Connell (Sean Penn) op te sporen, wordt hij gedwongen zijn veilige plek te verlaten en de wijde wereld in te trekken.
Lees meer…