Let op met kinderen tot 9 jaar

Treffpunkt Erasmus

Nederland, 2015, 98'
Regie: Annet Betsalel

Regisseur Annet Betsalel is bij de vertoning aanwezig en gaat na afloop in gesprek met Syds Wiersma, coördinator bij het Fries Film Archief.

De vermaarde Oost-Duitse illustrator Werner Klemke sprak zelden over zijn betrokkenheid bij het redden van honderden Nederlandse Joden tijdens WO II: hij vond dat hij slechts dat had gedaan wat iedereen met een geweten had moeten doen.

Het verhaal, dat in 2011 werd ontdekt in de synagoge van Bussum, begon met een toevallige ontmoeting in de Amsterdamse boekhandel ‘Erasmus’. Hier troffen Wehrmachtsoldaten Werner Klemke en zijn vriend Johann Gerhardt leden van de Joodse familie van Perlstein, voor wie zij met groot persoonlijk risico documenten wisten te vervalsen, zodat ze als niet-Joden door het leven konden gaan. Vervolgens werkten ze mee aan het opzetten van een groot onderduiknetwerk in het Gooi, waarmee zij niet alleen honderden Joden, maar ook Britse piloten, Duitse deserteurs en Nederlandse politieke vluchtelingen redden. Klemke’s geniale tekeningen over zijn oorlogsbelevenissen vormen de rode draad van deze ontroerende documentaire.

Treffpunkt Erasmus maakt onderdeel uit van het nieuwe programma-onderdeel Docu’s op Donderdag. Lees meer…

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Prijsinformatie