Let op met kinderen tot 9 jaar
Angst
Grof taalgebruik

The Rider

Verenigde Staten, 2017, 103'
Regie: Chloé Zhao
Acteurs: Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Tim Jandreau, Lane Scott

Na haar debuut Songs My Brothers Taught Me (2015) situeert Zhao ook deze tweede film in het Amerikaanse achterland van South Dakota. In deze schrale wereld herstelt de veelbelovende jonge rodeorijder Brady van een ernstige hoofdwond. Opnieuw schitteren in die arena lijkt uitgesloten, al wil hij dat voor zichzelf en voor zijn gokverslaafde vader en zijn stoere vrienden nog niet toegeven.

In realistische stijl met poëtische accenten groeit dit verhaal uit tot een intiem portret van een rusteloze, onzekere paardentemmer die zichzelf opnieuw moet uitvinden en accepteren. In de omgang met zijn ernstig verlamde vriend Lane, zijn eigenwijze zusje en ook met de paarden toont hij gevoelige kanten die contrasteren met de vergane glorie van het macho cowboymilieu.

De niet-professionele acteurs spelen versies van zichzelf. De acteur die Brady vertolkt had ook in werkelijkheid een dergelijk ongeluk, en het temmen van een wild paard is niet getrukeerd. In Cannes werd deze tegendraadse western onderscheiden met de Art Cinema Award.

“Just when you think cinema is entering a phase of stagnation, out of
nowhere, comes a film like that. It’s very encouraging” – Werner Herzog

★★★★ De Volkskrant
“De Jandreau’s mogen zichzelf spelen, maar in de uitgekiende scènes doet het naturalistische spel in The Rider geen moment denken aan dat van een amateurcast; een verbluffend bewijs van de gave van de 35-jarige regisseur”.

★★★★ Cinema.nl
“Indrukwekkend en kwetsbaar portret”

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Laatste voorstelling

  • Locatie: Roze zaal
Prijsinformatie