Let op met kinderen tot 12 jaar
Geweld
Seks
Grof taalgebruik

The Essential Kaurismäki: The Other Side of Hope

Finland, 2017, 98'
Originele titel: Toivon tuolla puolen
Regie: Aki Kaurismäki
Acteurs: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Ilkka Koivula, Janne Hyytiäinen

De Finse grootmeester Aki Kaurismäki heeft een van de hoogtepunten uit zijn omvangrijke, eigenzinnige oeuvre, de moderne klassieker The Match Factory Girl (1990), digitaal gerestaureerd.  Reden om hem te eren met een retrospectief met vier andere hoogtepunten uit zijn oeuvre in:  “The Essential Aki Kaurismäki

Khaled, een jonge Syrische vluchteling, belandt in Helsinki. Met grote hoop op een betere toekomst, probeert hij hier politiek asiel te verkrijgen, maar moet helaas besluiten in het illegale circuit te duiken. Vijftiger Wikström, zet een punt achter zijn leven als vertegenwoordiger van heren overhemden en stropdassen. Ook zijn alcoholische vrouw zet hij aan de kant. Dankzij een winnende partij poker vergaart hij een klein fortuin waarmee hij een slechtlopend restaurant ergens in een achterafstraatje in Helsinki koopt. Wikström treft Khaled aan op de binnenplaats van zijn restaurant. Na een kort handgemeen, raken de mannen in gesprek. Wellicht herkent Wikström iets van zichzelf in de gehavende man, want hij besluit Khaled in te huren om voor hem te komen werken. En daarnaast kan Wikström wel een afwasser gebruiken.

De originele stijl van Kaurismäki kenmerkt zich door zijn droge humor, scherpe dialogen, memorabele muziek en prachtig gecomponeerde beelden. Met deze parel lijkt de Finse regisseur het hoogtepunt van zijn carrière te hebben bereikt. Voor The Other Side of Hope mocht Kaurismäki de Zilveren Beer voor Beste Regie in ontvangst nemen op het Internationale Film Festival van Berlijn.

Bezoekers van de film kunnen een DVD-box The Essential Aki Kaurismäki winnen door je kaartje met naam, telefoonnummer en email adres in te leveren bij de kassa. Na de laatste film uit deze special worden er twee prijswinnaars geloot.

★★★★ De Filmkrant
“The Other Side of Hope past net als eigenlijk alle films van Aki Kaurismäki in wat wel een ‘cinema van verwerping’ wordt genoemd: waarin personages breken met het verleden en zichzelf al dan niet gedwongen buiten de samenleving plaatsen”.

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Prijsinformatie