Let op met kinderen tot 6 jaar
Geweld
Angst
Grof taalgebruik

The Essential Kaurismäki: Leningrad Cowboys Go America

leningrad-cowboys-go-america-1-1680x1095
Finland, 1989, 78'
Regie: Aki Kaurismäki
Acteurs: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakke Järvenpää

De Finse grootmeester Aki Kaurismäki heeft een van de hoogtepunten uit zijn omvangrijke, eigenzinnige oeuvre, de moderne klassieker The Match Factory Girl (1990), digitaal gerestaureerd.  Reden om hem te eren met een retrospectief met vier andere hoogtepunten uit zijn oeuvre in:  “The Essential Aki Kaurismäki

De legendarische band Leningrad Cowboys reist af naar Amerika omdat ze hun slechte rock daar vast wél kunnen waarderen. Een hilarische, cynische parodie op de oppervlakkigheid van de Amerikanen.

Een lokale apparatsjik, verbijsterd door hun gebrek aan talent, adviseert de band hun geluk te beproeven in Amerika, daar vindt het publiek immers alles mooi. Onderweg naar het land van de onbegrensde mogelijkheden leren ze Engels en dankzij hun zonnebrillen, uitzinnig getoupeerde vetkuiven en puntschoenen, zien ze er in ieder geval als rock-’n-roll muzikanten uit. In New York krijgen de jongens het advies om het eens in Mexico te proberen, waarna ze in een open Amerikaanse Cadillac – let op de gastrol van Jim Jarmusch als louche autoverkoper – koers zetten naar het zuiden.

Het scenario van Kaurismäki, naar een verhaal van Sakke Järvenpää, Mato Valtonen en Kaurismäki is scherp kritisch, maar nooit beledigend – het moet tenslotte wel gezellig blijven.

Voorafgaand aan de film wordt de korte film Those were the Days (1992, 6′) vertoond: Een muziekvideo waarin Leningrad Cowboys ‘Those Were the Days’ zingen.

Bezoekers van de film kunnen een DVD-box The Essential Aki Kaurismäki winnen door je kaartje met naam, telefoonnummer en email adres in te leveren bij de kassa. Na de laatste film uit deze special worden er twee prijswinnaars geloot.

Deze week

  • Locatie: Roze zaal
  • Locatie: Roze zaal

Alle voorstellingen

Prijsinformatie