Let op met kinderen tot 12 jaar
Geweld
Grof taalgebruik

The Dude Day©: The Big Lebowski

Verenigde Staten, 1998, 117'
Regie: Joel en Ethan Coen
Acteurs: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, John Turturro, Philip Seymour Hoffman

Op The Dude Day (maandag 14 mei) keert The Big Lebowski terug in de Nederlandse bioscopen om zijn twintigste verjaardag te vieren!

“The Dude” Lebowski wordt aangezien voor de miljonair Lebowski wiens vrouw nogal wat schulden gemaakt schijnt te hebben. Om het geld los te krijgen krijgt The Dude bezoek van twee kerels, waarvan “The Chinaman” op zijn tapijt urineert om het verzoek kracht bij te zetten. Verbolgen om het verlies van zijn geliefde tapijt (“it really tied the room together”) gaat The Dude op zoek naar een vergoeding voor dit tapijt bij zijn rijke naamgenoot.

Hij raakt zo verwikkeld in een vermeende kidnappingszaak en gaat akkoord als ‘bagman’ te fungeren tegen een hoge vergoeding. Hiervoor roept hij de hulp zijn vriend Walter Sobchak, tevens zijn eerste bowlingpartner naast Donny. Walter is een bekeerde Jood die nog gediend heeft in Vietnam, met een niet te temperen woede.

Alles loopt echter uit de hand, grotendeels door het toedoen van Walter, en plots wil iedereen wel iets van The Dude, van nihilisten tot pornoregisseurs.

Vol met onvergetelijke personages en scènes, de veel geciteerde The Big Lebowski is een filmklassieker van Academy Award®-winnende filmmakers Joel en Ethan Coen. “The Dude” Lebowski (Oscar®-winnaar Jeff Bridges) wordt verward met een man met dezelfde naam en komt – samen met zijn bowlingvrienden – in een wereld terecht van misdaad en mysterie.

 

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Prijsinformatie