Alle leeftijden
Grof taalgebruik

Summer 1993

Spanje, 2017, 97'
Originele titel: Estiu 1993
Regie: Carla Simon Pipó
Acteurs: Laia Artigas, Paula Blanco

Tedere coming of age-drama over de zesjarig Frida die na het overlijden van haar ouders van Barcelona naar haar oom en tante op het Spaanse platteland verhuist. Winnaar van de prijs voor de beste debuutfilm tijdens het filmfestival in Berlijn. Frida’s oom en tante ontvangen haar met open armen, maar Frida heeft grote aanpassingsproblemen. Met name haar vierjarige nichtje Anna moet het ontgelden. De eenzame en ongelukkige Frida wil het liefst weer naar de stad en broedt op een manier om terug te keren.

Filmmaker Carla Simón baseerde haar regiedebuut op haar eigen jeugd. Haar moeder overleed in de zomer van 1993 aan aids, nadat haar vader al eerder aan diezelfde ziekte was gestorven. Gevoelens van schaamte weerhielden haar familie ervan om hierover te praten, waardoor de jonge Simón moest gissen naar de doodsoorzaak van haar ouders. De film valt onder meer op door het volkomen naturelle acteerwerk van de piepjonge Laia Artigas als Frida, en Paula Robles als haar nichtje Ana.

★★★★ De Volkskrant
“Erg knap, hoe uit de verschillende gezichten van de jonge actrice een getraumatiseerd personage wordt gekneed. Regisseur Carla Simón baseerde Summer 1993 op een turbulent moment uit haar eigen jeugd”.

★★★★ NRC Handelsblad
“Regisseur Carla Simón vertelt invoelbaar het verhaal van haar eigen jeugd: hoe ze als jonge dochter van een aan aids overleden moeder werd geadopteerd door haar oom en tante”.

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Laatste voorstelling

  • Locatie: Groene zaal
Prijsinformatie